FOLKESYKDOMMER: Det nye registeret vil blant annet gi informasjon om behandlingen av pasientermed høyt blodtrykk, kols eller diabetes. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

Kommunalt pasient- og brukerregister i 2018

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring et lovforslag om å etablere et kommunalt pasient- og brukerregister.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mangelen på gode data gjør at vi ikke har nødvendig kunnskap for å utvikle gode og trygge helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Bent Høie

I statsbudsjettet for 2015 ble det satt av 30 millioner til etableringen av det nye og etterlengtede registeret.
Det kommunale pasient- og brukerregisteret (KPR) skal bygges opp trinnvis, og det legges opp til at registeret skal ferdigstilles i løpet av 2017, ifølge pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Hvis lovforslaget vedtas av Stortinget, vil det bli utarbeidet en forskrift som sendes på egen høring,
Kunnskap om kvalitet
–Vi har i dag for lite kunnskap og åpenhet om kvaliteten i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Mangelen på gode data gjør at vi ikke har nødvendig kunnskap for å utvikle gode og trygge helse- og omsorgstjenester. Kommunalt pasient- og brukerregister skal rette opp dette, og gi et godt grunnlag for å heve kvaliteten i tjenestene, uttaler helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.
Ikke økt rapportering
Ifølge HOD er det et mål at registeret ikke skal medføre økt rapportering. I fremtiden vil mye av datafangsten kunne skje gjennom automatisk rapportering.
I etableringsfasen skal KPR baseres på eksisterende registre og systemer.
Ny helseregisterlov trådte i kraft 1. januar, og registeret skal følge dette regelverket og de strenge kravene til personvern som er regulert der.
Høringsnotatet finner du her, og høringsfristen er 1. oktober.

Powered by Labrador CMS