Feil i pakningsvedlegg til p-pille

Nye pakninger er ventet i apotekene i begynnelsen av september.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BYTTE: Pakningsvedlegget til p-pillen Qlaira har bare feil tekst om bruk for den som bytter fra et kombinasjonspreparat og over til Qlaira. Foto: Bayer

Kvinner som bytter fra et annet kombinasjonspreparat, hormonelt prevensjonsmiddel og over til p-pillen Qlaira, skal starte med Qlaira dagen etter den siste, tidligere pillen som inneholder virkestoff.
Kun etter kombinasjonspreparat
– Hvis du bruker et kombinasjonspreparat, som p-pille  som inneholder både østrogen og progestogen og skal begynne med Qlaira, så skal det altså ikke være en pause på syv dager, slik det feilaktig står, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
– Hvis man følger den instruksjonen slik den står i tredje avsnitt i pakningsvedlegget, er det en liten mulighet for å bli gravid, legger Hortemo til.
I avsnitt tre i pakningsvedlegget «Når kan du begynne med første brett?» er det feil informasjon om når den første p-pillen av Qlaira skal tas.
Her står det at første pille skal tas etter den tablettfrie perioden, eller etter den siste uvirksomme pillen av den tidligere p-pillen. Det korrekte er altså dagen etter siste virksomme pille.
Bare én feil-tekst
Pakningsvedlegget er feil på bare ett punkt:

– Hvis kvinnen derimot bytter fra et ikke-kombinasjonspreparat, for eksempel en mini-pille, er teksten i pakningsvedlegget korrekt, understreker Hortemo.
Endret og korrekt pakningsvedlegg for ligger på Felleskatalogens hjemmeside.

Qlaira er relativt lite brukt. I fjor hentet 1858 ut en resept på p-pillen, ifølge Reseptregisteret.

– P-pillen er ikke anbefalt førstevalg fra Legemiddelverket, forteller Hortemo.

Nye pakninger i september
Ifølge Legemiddelverket, trekker Bayer, som markedsfører Qlaira, ikke tilbake pakningene med feil informasjon før de har pakninger med nye pakningsvedlegg.

Bayer anslår at det tar cirka åtte uker før pakningene er hos grossist, og nye pakninger antas å være på apotek i begynnelsen av september.

Hortemo opplyser at informasjon om feilen sendes ut til alle apotek for å gi korrekt informasjon ved utlevering og som varsel til legenes elektroniske pasientjournal så informasjon kan gis under konsultasjon.

Powered by Labrador CMS