UBRUKT: Mange legemidler blir kastet eller returneres til apotekene, ifølge britisk undersøkelse. Foto: Illustrasjon, Colourbox

Storbritannia: Vil merke medisiner med prisen – og med hvem som tar kostnaden

I et forsøk på å kutte kostnader på ubrukte medisiner, vil NHS kostnadsmerke all medisin over 20 pund og spesifisere at den er «betalt av skattebetalerne».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bortkastede legemidler koster helsesystemet i Storbritannia over 300 millioner pund årlig, melder FirstWordpharma.com. I et forsøk på å redusere kostnaden innfører National Health Service (NHS) kostnadsmerking av alle medisiner som koster mer enn 20 pund, fra neste år.
Disse betaler
I tillegg skal det stå på pakningen at legemiddelet er «funded by the UK taxpayer».

Hensikten med dette tiltaket er å oppfordre pasienter til å ta alle doser de får forskrevet, for å redusere andelen medisin som ikke brukes, skriver nettstedet.
Ubrukt medisin
Tiltaket kommer som følge av en rapport av det britiske helsedepartementet, som viste en vesentlig kostnad ved ubrukte medisiner.
Ifølge holdningskampanjen til NHS, Medicinewaste, kastet britiske sykehjem medisin til en verdi på 50 millioner pund. Ubrukte forskrevne legemidler ble anslått å koste 90 millioner. 110 millioner av legemiddelkostnaden kom av at legemidler ble returnert til et apotek.

EFFEKTIVT: – Jeg er usikker på om tiltaket vil føre til at pasienter i større grad følger behandlingen, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk. (Her avbildet i en annen sammenheng) Foto: Rune Thorstein


Usikker på virkningen
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, er usikker på effekten av det britiske tiltaket.
– Jeg er usikker på om det vil føre til at pasienter i større grad følger behandlingen.

Madsen påpeker at han tror tiltaket kan ha en god effekt ved å få frem kostnaden på legemidler og hva pasienter får av staten i England og Norge.
– Det er jo noen preparater som må merkes med ti eller tjue tusen kroner, påpeker han.
Norge kaster en halv milliard
– Vi vet at det er mange legemidler som kastes i Norge og at det er en betydelig kostnad knyttet til kasting av legemidler, sier Madsen.
Ifølge Apotekforeningens undersøkelse i 2010, kastet Norge reseptbelagte legemidler for over en halv milliard kroner årlig.

Powered by Labrador CMS