ELDRE: Målet med den nye forsøksordningen er å sikre at de eldres behov dekkes på en bedre måte enn i dag. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

Vil se om statlige midler gir mer likebehandling

Neste år prøves ut en forsøksordning som skal undersøke om statlige tildelingskriterier og budsjettrammer gir økt likebehandling på tvers av kommunegrensene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen ønsker at staten skal ta et større ansvar for å øke kvaliteten i omsorgstjenesten samt sikre kompetanse og kapasitet i helse- og omsorgssektoren.

Formålet med den nye forsøksordningen er å sikre at de eldres behov dekkes på en bedre måte enn i dag og sikre et mer likeverdig tilbud på tvers av kommunene for alle tjenestemottakere, skriver Helsedirektoratet.
Alle omsorgstjenester
I forsøket skal det prøves ut om statlige tildelingskriterier og statlig satte budsjettrammer gir økt likebehandling på tvers av kommunegrenser, og riktigere behovsdekning.
Forsøket omfatter alle omsorgstjenester og brukergrupper og skal gjennomføres i et utvalg norske kommuner. Forsøksordningen vil vare i tre år fra og med 1. mai neste år.
Prøver ut to modeller
To ulike modeller skal prøves ut:
Kommuner innenfor modell A skal tildele tjenester etter statlige tildelingskriterier, statlig finansiering og prismodell. Det gis et inntektspåslag tilsvarende fire prosent av netto driftsutgifter til omsorgstjenester, begrenset oppad til 25 millioner kroner per år for en enkelt kommune.
I modell B skal kommunene tildele tjenester som tidligere. Midlene til sektoren øremerkes gjennom et statlig tilskudd og det gis et inntektspåslag på fire prosent av netto driftsutgifter til omsorgstjenester, begrenset oppad til 25 mill. kroner per år for en enkelt kommune.
Kan ikke velge modell
Kommunene kan ifølge Helsedirektoratet ikke selv velge hvilken modell de kommer til å delta i.

Forsøket skal finansieres ved at det for hver forsøkskommune gjøres et uttrekk fra kommunerammen tilsvarende utgiftene til omsorgstjenestene året før forsøksperioden.
Kommunene som velges ut til å delta i ordningen inngår en avtale med Helsedirektoratet.

Søknadsfristen er 1. desember.

Powered by Labrador CMS