HJERTESTART: Norske helseforetak brukte 168 millioner kroner på pacemakere og implanterbare hjertestartere i fjor. Foto: Colourbox

Venter å spare 70 millioner årlig på pacemakere og hjertestartere

HINAS forventer en prisreduksjon på 42 prosent med ny innkjøpsavtale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS) har for andre gang inngått en nasjonal avtale om anskaffelse av pacemakere og implanterbare hjertestartere.

42 prosent
Med utgangspunkt i at helseforetakene til sammen kjøpte pacemakere og implanterbare hjertestartere til en verdi av 168 millioner kroner i 2014 – og med en ventet prisreduksjon på 42 prosent med den nye avtalen – anslår HINAS en besparelse på opptil 70 millioner kroner årlig.

– Både forrige gang og nå merket vi en markant reduksjon i prisene. Det tror jeg er fordi alle helseforetakene går sammen og gjør anskaffelsen nasjonalt, sier prosjektleder i HINAS, Per-Marthin Karlsen i en pressemelding.

Tilpasset norske forhold
Han viser til at utenlandske leverandører har tilpasset sine systemer til norske kravspesifikasjoner, blant annet når det gjelder krav til personvern.

– Fire av fem leverandører implementerte de norske kravene i sine systemer for å kunne levere tilbud i denne anskaffelsen. Når vi har fått på plass kravspesifikasjon for personvern og informasjonssikkerhet, kan denne gjenbrukes i andre anskaffelser der brukerdata lagres av leverandøren og overføres til helsepersonell, sier Karlsen.

Små marginer
Avtalen er arbeidet frem av en prosjektgruppe der fagpersoner fra alle de regionale helseforetakene er representert. Flere av medlemmene i prosjektgruppen peker på at prisreduksjonen har en negativ side, nemlig at lavere marginer kan gå ut over leverandørenes mulighet til å yte service og support på lengre sikt.

Den forrige avtalen om innkjøp av implanterbare hjertestartere og pacemakere ble inngått i 2011.

Powered by Labrador CMS