PÅ TVERS: OUS-direktør Bjørn Erikstein ønsker seg antibiotikaforskning på tvers av faglige skillelinjer ved sykehuset. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Vil forske på resistente bakterier

Andelen infeksjoner med antibiotikaresistente bakterier er bekymringsfull, ifølge OUS-ledelsen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) ønsker å utlyse midler til et internt forskningsprosjekt til høsten, med antibiotikaresistente bakterier som tema. Det informerte administrerende direktør Bjørn Erikstein om under sykehusets styremøte forrige uke.

Samles på tvers av skillelinjer
OUS har tidligere utlyst et tilsvarende prosjekt, der utlysningen var på en million kroner årlig, der hovedkriteriet var at forskningsgruppene måtte dannes på tvers av fagområder, og der søknadene ble behandlet av sykehusets eksterne scientific advisory board – bestående av fire forskere fra Sverige og Finland.

– Millionene var kanskje ikke det viktigste, men det at man fant hverandre, og kunne samle kreftene om for eksempel å søke penger fra Forskningsrådet og andre steder. Vi ønsker å gjøre det samme her, men vi vil sette overskriften til «antibiotikaresistens». Jeg har et håp og en drøm om at det skal finnes gode grupper innenfor andre områder, som kunne bidra med sin kunnskap inn i dette feltet, sier Erikstein.

«Bekymringsfullt»
I en gjennomgang av første tertial i 2015, skriver OUS-ledelsen at andelen sykehusinfeksjoner og infeksjoner med resistente bakterier er «bekymringsfull», og at det jobbes både med tiltak for å løse problemet og med å skaffe robuste data.

Forrige uke lanserte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) en nasjonal strategi for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier.

Powered by Labrador CMS