Forsvaret betaler medisin-professorat

Forsvaret Sanitet har inngått en samarbeidsavtale med Det helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø, som blant annet innebærer at Forsvaret betaler deler av et professorat.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SIGNERTE: Dekan Arnfinn Sundsfjord ved UiT Norges arktiske universitet (t.v.) undertegner rammeavtalen med Forsvaret sanitet. Foto: Elisabeth Øvreberg

– Vi har store ambisjoner om at våre fagfolk skal knytte kontakter til miljøer nasjonalt og internasjonalt. Dekan Arnfinn Sundsfjord, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT

Nylig ble en rammeavtale signert av dekan Arnfinn Sundsfjord ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet og kontreadmiral og sjef for Forsvaret Sanitet, Jan K. Sommerfelt-Pettersen.
Noe av det partene skal samarbeide om, er medisinsk forskning og kompetanseheving.
– Vi har store ambisjoner om at våre fagfolk skal knytte kontakter til miljøer nasjonalt og internasjonalt, uttaler dekan Arnfinn Sundsfjord til UiTs hjemmeside.
Institutt for samfunnsmedisin
I første omgang er det Institutt for samfunnsmedisin, som eier Tromsøundersøkelsen, som er spesielt interessant for Forsvaret.
Gjennom den nye avtalen med universitetet i Tromsø, betaler Forsvaret deler av et professorat innen epidemiologi. 

– Vi i Forsvaret Sanitet har et stort medisinsk ansvar, og kan ikke ansette egne medisinske spesialister. Derfor moderniserer vi ved å skaffe oss forbindelser til institusjonene som besitter høyt vitenskapelig nivå, sier Jan K. Sommerfelt-Pettersen.
I dialog med universitetssykehus
Prodekan for forskning, Sameline Grimsgård, gir overfor UiTs hjemmeside klart uttrykk for at hun er veldig fornøyd med den nye avtalen.
– Ikke bare får fakultetet dekket 20 prosent av en forskerstilling, forskermiljøet får også nyte godt av det gode samarbeidet Forsvaret har med blant annet NATO. Internasjonal forskningsdata kan dermed suppleres med Tromsøundersøkelsen sine store databanker, og forskningsforbindelser som før var utenkelige kan bli realisert, sier Grimsgård.

Ifølge UiT har Forsvaret også kontaktet universitetssykehus, deriblant Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Vi er i dialog med UNN, for de er strategisk plassert i nord, sier Sommerfelt-Pettersen til UiTs nettside.

Powered by Labrador CMS