MER INFORMASJON: Terje Rootwelt viser til at sykehuset nå har mer og bedre informasjon om planlagt aktivitet ved sykehuset, og mener det er én av årsakene til at fristbruddene går ned. Foto: Øyvind Bosnes Engen

OUS har færre fristbrudd enn før DIPS ble innført

Viseadministrerende direktør Terje Rootwelt ser optimistisk på målet om null fristbrudd før nye pasientrettigheter trer i kraft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da det elektroniske pasientjournalsystemet DIPS ble lansert ved Oslo universitetssykehus (OUS) i oktober 2014, ble antall registrerte fristbrudd ved sykehuset plutselig tredoblet – fra rundt 1000 til nærmere 3000.

I kjølvannet av dette, satte OUS-ledelsen et mål om at antallet skulle være tilbake på nivået fra før DIPS ble innført innen utgangen av februar. Dette målet nådde de ikke.

Seks færre enn i oktober
Nå kan imidlertid sykehuset for første gang rapportere om færre fristbrudd enn like før DIPS ble innført. 24. juni var antallet 1009 – seks færre enn 17. oktober i fjor. I tillegg ligger antall langtidsventende på 1404 – 403 færre enn like før DIPS-lanseringen.

– Siden årsskiftet har vi hatt en meget solid nedgang, som er kontinuerlig og betydelig, sa viseadministrerende direktør Terje Rootwelt ved OUS i en orientering for sykehusets styre.

Vi er ikke i mål ennå, men jeg tror vi skal få det til Terje Rootwelt, viseadministrerende direktør ved OUS

Les også: Slik forklarer OUS fristbrudd-økningen

– Ny informasjon
Som forklaringer på nedgangen, peker han på at opplæringen i systemet har hatt en effekt, og at særlig den polikliniske aktiviteten har økt de siste ukene

Rootwelt viser også til at ledelsen jevnlig sender ut informasjon til klinikkene om hvor stor aktivitet de har hatt de siste ukene, hvor stor aktivitet som er planlagt de nærmeste ukene, og hvor mange frister som forfaller i nær fremtid, uten at det er avtalt timer.

– Dette er informasjon som vi ikke har hatt tidligere. Den viser at vår planleggingshorisont har vært for kort. Vi planlegger for dårlig, og det du ikke planlegger, det gjør du i hvert fall ikke, uttalte Rootwelt.

Nye regler fra høsten
En forestående endring i pasientrettighetsloven innebærer at sykehusene er forpliktet til å melde fra overfor Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) dersom de ikke klarer å overholde fristen. OUS har et mål om å være nede på null fristbrudd innen denne endringen trer i kraft.

Helsedepartementet har tidligere antydet at denne endringen ville tre i kraft 1. september, men arbeider nå ut fra datoen 1. november.

– Vi er ikke i mål ennå, men jeg tror vi skal få det til, sier Rootwelt.

Powered by Labrador CMS