Opererer med robot til 18 millioner

Den medisinske gevinsten forsvarer kostnaden, mener kirurgene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som første sykehus i landet begynte Sykehuset Innlandet i februar å operere med den nyeste og mest avanserte kirurgiroboten på markedet, da Vinci Xi.

Roboten kostet sykehuset rundt 18 millioner kroner. Ifølge gastrokirurgene på sykehuset, er den imidlertid verdt kostnaden.

– Mindre smerter og komplikasjoner
– Pasienten merker forskjellen allerede noen timer etter operasjonen. Han har ikke den smerten som oppleves ved åpen kirurgi eller laparoskopi, fordi åpningen og bevegelsen til trokarene er begrenset til et veldig lite område i og under huden. Smertene blir lokale, og kan håndteres med lokalbedøvelse. Man trenger mindre smertestillende enn med laparoskopi, sier gastrokirurg Abbas Suhail ved Sykehuset Innlandet.

Han forteller at roboten gir kirurgen bedre oversikt under operasjonen, noe som gir færre komplikasjoner enn med tidligere operasjonsmetoder. Risikoen for sammenvoksinger på lengre sikt blir også mindre, ifølge Suhail.

Gastrokirurg Abbas Suhail mener pasienten vil merke forskjellen mellom robotkirurgi og de tradisjonelle operasjonsmetodene.

Samme teknikk – nytt verktøy
– I utgangspunktet er operasjonsteknikken den samme som ved laparoskopi, men roboten er såpass mye mer presis og oversiktlig at man har større kontroll mot både nerver og blodårer under operasjonen, sier gastrokirurg Lars Martin Rekkedal.

Mens det er ti sykehus i Norge som benytter seg av robotteknologi i kirurgien, er det kun tre av disse som bruker roboter til mage- og tarmoperasjoner. Ved Sykehuset Innlandet deles den nye kirurgiroboten mellom urologi, gynekologi og gastrokirurgi.

– I den senere tiden – kanskje de siste to, tre årene – har i roboten i større og større grad blitt brukt til mage- og tarmkirurgi. Det gjelder særlig med inntoget av Xi-roboten, som er spesielt designet for dette, sier Rekkedal.

Se også: Slik opereres endetarmskreft med den nye roboten

Instrumentene som kobles til roboten er mer bevegelige enn dem som brukes i tradisjonelle kikkhullsoperasjoner.

Mer kunnskap innen urologi
Han viser til at robotteknologien har lengre fartstid innen operasjoner på prostatakreft, og at det dermed finnes mer kunnskap om helsegevinsten ved å bruke robot innen urologien. Rekkedal tror imidlertid kirurgirobotene vil føre med seg dokumenterbare helsegevinster etter hvert som flere tar i bruk teknologien mot mage- og tarmkreft.

– Innenfor mage- og tarmkirurgi er vi kun inne i begynnelsen, men vi ser for oss at vi vil finne de samme gevinstene her som innen urologi, sier han.

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS