Vil gi stamceller til 25 MS-pasienter i året

Professor Lars Bø ber helsepolitikerne om ekstra penger til stamcelletransplantasjon, som koster nær en halv million per pasient.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIL BEHANDLE FLERE: Professor Lars Bø ved Nasjonalt kompetansesenter for MS ber om ekstrabevilgning for stamcellebehandling av 25 pasienter hvert år.

Leder av Nasjonal kompetansetjeneste for MS, professor Lars Bø, ber helsepolitikerne på Stortinget om en ekstrabevilgning, som skal gi stamcelletransplantasjon til 25 MS-pasienter i året.
– Vil gi store besparelser
Bø ønsker å etablere et nasjonalt tilbud som svarer til behovet.
– Dette vil kunne gi store besparelser for samfunnet, mener han.
– De fleste som får stamcelletransplantasjon – HSCT - , vil ikke lenger trenge dyre bremsemedisiner. Utgiftene til HSCT vil derfor være inntjent på få år.
Ifølge Bø er behovet på rundt  20 millioner kroner per år i fem år for å kunne utvide dagens behandlingstilbud på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, og samtidig drive forskning på stamcelletransplantasjon ved MS.
Selve behandlingen vil koste om lag 450.000 kroner per pasient.

I tillegg til utgifter til selve behandlingen, kommer utgifter til ekstra fagpersonell ved nevrologisk og hematologisk avdeling på Haukeland.Det må også foretas ombyggingsarbeider slik at flere enerom blir tilgjengelige når pasientene skal isoleres, ifølge Bø.
Må forske
– Det kreves en særskilt bevilgning for å få etablert behandlingen i Norge, og få gjort forskningen som er nødvendig for å kvalitetssikre den, uttaler Bø.
 – Pasienter med et aggressivt sykdomsforløp tross forebyggende behandling bør tilbys stamcelletransplantasjon i Norge, sier han.

De fleste som får stamcelletransplantasjon vil ikke lenger trenge dyre bremsemedisiner Professor Lars Bø

Avklarer ikke før i 2016
Stamcellebehandlingen for MS i Bergen ikke er metodevurdert og har dermed ikke gått gjennom Beslutningsforum.
Kunnskapssenteret skal gjennomføre metodevurderingen. Først når vurderingen er klar, kan Beslutningsforum ta stilling til om denne behandlingen kan tilbys i Norge.
Kunnskapssenteret, som fikk bestillingen om å lage en metodevurdering for autolog hematopoietisk stamcelletransplantasjon (HSCT) i september i fjor, anslo til Dagens Medisin i februar i år, at den ikke vil være ferdig før i februar 2016.
I en epost til Dagens Medisin onsdag, opplyser imidlertid Kunnskapssenteret at leveringen nå er fremskyndet – slik at de "regner med å være ferdige før jul 2015".
Helse Vest har søkt om å få etablere en nasjonal behandlingstjeneste i Helse Bergen, og søknaden er så langt ikke behandlet.
- Grunnen til at vi har behandlingen på plass nå, er at vi raskest mulig kan starte behandling dersom Beslutningsforum beslutter å innføre metoden, sa fagdirektør i Helse Vest, Baard Christian Schem til Dagens Medisin.
Fikk grønt lys
Til nå har behandlingen i Norge skjedd i begrenset omfang, vurdert på individuelt grunnlag, etter indikasjonskriterier som er bygget på i hvilke MS-pasientgrupper det er funnet god behandlingseffekt ved kliniske studier. De bygger også på publiserte europeiske kriterier for HSCT ved MS, ifølge Lars Bø.
I vår fikk Haukeland grønt lys fra nasjonalt fagdirektørmøte for å kunne fortsette behandlingen inntil resultatet av metodevurderingen er klart.

  • Rundt 50 personer med MS i Norge har de siste årene reist utenlands for stamcelletransplantasjon (HSCT).
  • Haukeland universitetssykehus har så langt i år behandlet tre personer med MS.
  • I Sverige vil 50 svenske MS-pasienter få HSCT i år.
Powered by Labrador CMS