PUSTEHJELP: Det er viktig å være forberedt på at barnet kan trenge pustehjelp ved fødselen, sier forsker Christiane Skåre. Foto: Colourbox

4 % av nyfødte trenger pustehjelp

Ny norsk studie viser at fire prosent av spedbarn fikk ventilering rett etter fødselen, enten med romluft eller oksygen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien inkluderer 1.507 nyfødte ved tre norske sykehus.

– Vi så at fire prosent av de nyfødte, 58 barn, fikk ventilasjonsstøtte. Først gir man romluft, dersom det ikke er tilstrekkelig kan man vurdere å gi oksygen, sier førsteforfatter Christiane Skåre ved Oslo Universitetssykehus.

Ventilering gjøres hyppigst hos premature og sjeldnere hos de som er født til termin. Studien er publisert i Neonatology.

God kvalitet
Skåre sier det er viktig å ha fokus på god kvalitet når barnet skal ha pustehjelp.

– Fire prosent er ganske mange barn, men likevel såpass få at ikke alle ansatte har bred erfaring med ventilering. Det er viktig å være forberedt i alle fødsler på at barnet kan trenge pustehjelp, man kan ikke vite på forhånd når det blir nødvendig, sier hun.

Oksygentilførsel
39 av disse barna fikk tilførsel av oksygen.

– Dette er en observasjonsstudie, og vi kan derfor ikke si i hvor stor grad ekstra tilførsel av oksygen var nødvendig, sier Skåre.

Romluft er førstevalget, ettersom tilførsel av oksygen kan føre til frigjøring av frie radikaler, som kan ha negative effekter på barnet.

Ikke pulsoksymeter på alle
Ifølge guidelines bør man bruke pulsoksymeter når barnet får oksygen, for å vurdere oksygennivået i blodet. Ni av barna ble ikke overvåket med pulsoksymeter.

– Vi ser at man i praksis ikke bruker dette på alle nyfødte. Det kan hende at målemetoden ikke er ideell i alle tilfeller. Det tar litt tid å måle nivået, og iblant har den nyfødte kommet seg før man har rukket å måle, sier Skåre.

Til sammen 6 prosent av barna fikk foretatt suging av hals og svelg.

– Vi kan ikke si om dette er for mye, men generelt skal man være bevisst på ikke å gjøre dette unødig, sier Skåre.

Vil bli bedre
Studien ble utført ved OUS Ullevål, Akershus universitetssykehus og Sykehuset Østfold Fredrikstad. Skåre understreker at helsevesenet i Norge er svært flinke til å ta vare på nyfødte.

– Men vi ønsker likevel å bli bedre. Det å trene på å gi pustehjelp til nyfødte er derfor viktig, sier hun.

I etterkant av studien har Ullevål og Ahus fortsatt kvalitetsarbeidet.

– Vi har debriefinger etter hendelser, og lyntrening- effektiv trening på dukker på jobben, forteller Skåre.

Ny studie
En ny og større studie er også satt i gang.

– Vi er i gang med et stort kvalitetsprosjekt der nyfødtrestitueringer blir filmet. I den nye studien vil vi se nærmere på hva de ansatte trenger å øve på, sier Skåre.

Powered by Labrador CMS