Kan forutsi behov for keisersnitt

En ny studie viser at bruk av ultralyd under fødsel gjør det mulig å forutsi tidlig i fødselen om hvorvidt keisersnitt vil bli nødvendig. – Flere norske sykehus bør benytte ultralyd, mener seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KEISERSNITT: Ofte foretas keisersnitt tilfeldig etter hvem som er på vakt. Foto: Colourbox

TRONDHEIM: Seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim har utført studien. 122 førstegangsfødende som opplevde at fødselen stoppet opp tidlig i forløpet, deltok.
– Keisersnitt utføres noen ganger på dårlige indikasjoner. Vi ønsker å gjøre de riktige keisersnittene til riktig tid, sier Eggebø.
Fremgangen i fødselsforløpet gjøres tradisjonelt med vanlig klinisk undersøkelse.
– Det har vist seg at det er individuelt hvordan man vurderer funnene. Ofte foretas keisersnitt tilfeldig etter hvem som er på vakt. Med ultralyd får man en mer objektiv vurdering av situasjonen – og kan bedre vurdere sannsynligheten for en vellykket vaginal fødsel, sier Eggebø.
Modell
Forskerne har utviklet en modell som kan forutsi om fødselen vil ende med keisersnitt eller ikke. De kombinerer klinisk undersøkelse og ultralydfunn.
– Vi vurderer med ultralyd hvilket leie fosteret har, hvor dypt det ligger i fødsels-kanalen, om barnet har ansiktet opp, om det har fødselssvulst – altså opphovnet hud i ansiktet – og hvordan fosteret roterer gjennom kanalen.
I tillegg undersøker man med fingrene hvor stor åpningen er i livmorhalsen. Mors alder, kroppsmasseindeks (KMI), og hvilken uke i svangerskapet mor er i, er også en del av vurderingen.
Ti ganger økt sannsynlighet
Studien viser at kvinner som hadde en score over medianen ved bruk av denne modellen, hadde mer enn ti ganger større sannsynlighet for å gjennomføre en vaginal fødsel enn dem som hadde score under medianen.
– Dermed kan vi mer presist si: Denne fødselen vil ende med keisersnitt, mens denne kvinnen har en god mulighet for en vaginal fødsel. Slik kan vi utføre keisersnitt når det trengs, og unngå det når det er unødvendig, sier Eggebø.
Noen faktorer talte sterkt for at barnet ble født ved naturlig fødsel.
– At barnet har ansiktet mot mors rygg, er langt nede i fødselskanalen når fødselen stopper opp, har lite fødselssvulst, at mor er forholdsvis ung og slank og at åpningen er stor, er svært gode tegn.
Ultralyd
Eggebø mener det er viktig å bruke ultralyd hos førstegangsfødende med langsom fremgang.
– Få norske sykehus benytter ultralyd under fødsel. Jeg mener flere burde benytte dette, spesielt hos førstegangsfødende der fødselen har stoppet opp. Ofte går fødselen bedre når man har født før, sier Eggebø.
Hos kvinner som har hatt vannavgang, skal man være spesielt forsiktig med å benytte hendene til undersøkelse, på grunn av faren for bakterieinfeksjon.
– Ultralyd gir oss viktige svar som man ikke får når man undersøker med hendene, og er også mindre ubehagelig for mor, sier han.
Tror ultralyd vil brukes mer
Professor og overlege Anne Flem Jacobsen ved OUS Ullevål sier studien er spennende. – Det er en stor fordel om vi kan predikere sannsynligheten for keisersnitt når fødselen stopper opp, slik at kvinner skånes for å ligge i mange timer før det likevel ender med keisersnitt. Metoden som brukes i denne studien, er praktisk og ikke-invasiv. Dette er en fordel.
Jacobsen er likevel avventende.
– Resultatene bør bekreftes av flere og større studier før vi vil sette i gang med dette. Det krever også god opplæring av leger og eventuelt jordmødre, hvis det er de som skal utføre ultralyden. Det er nødvendig med en viss erfaring med ultralyd.
Hun tror ultralyd under fødselen kan møte motstand hos noen jordmødre.
– Noen vil nok mene at dette er unødvendig. Men hvis Eggebøs resultater bekreftes av flere studier, eller i praksis, er det sannsynlig at vi vil prøve det ut og at det kan bli en standardisert metode. Jeg tror mer bruk av ultralyd under fødsel er på vei inn, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS