TREKKER SEG: Christian Grimsgaard har representert Legeforeningen i prosjektgruppen for delprosjektet Overordnet organisasjonsstruktur i OUS. Han vil ikke stille seg bak prosjektgruppens rapport eller anbefalinger. Foto: Arkivfoto

– Tar ikke opp de egentlige problemene ved OUS

Legeforeningen trekker seg fra prosjekt som går gjennom OUS-organiseringen etter fusjonen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I januar satte ledelsen ved Oslo universitetssykehus i gang et internt prosjekt som blant annet skulle gjennomgå organiseringen ved sykehuset i etterkant av fusjonen mellom Oslo-sykehusene i 2009. Prosjektet er ment å danne et beslutningsgrunnlag for videre utvikling av organisasjonen.

For delprosjektet «Overordnet organisasjonsstruktur», ferdigstilles den første rapporten i disse dager. Nå melder Legeforeningen at den trekker seg fra sluttføringen av delprosjektet, og at den ikke vil stille seg bak prosjektgruppens rapport og anbefalinger.

– Åpner ikke for større endringer
Bakgrunnen er at prosjektet ifølge foreningen ikke åpner for å gjøre substansielle endringer ved dagens organisasjonsstruktur, både på grunn av mandatet for prosjektet og sammensetningen av prosjektets styringsgruppe. Særlig mener Legeforeningen at prosjektet i liten grad berører den såkalte tverrgående ledelsen – der OUS er organisert i klinikker, avdelinger og seksjoner på tvers av de gamle sykehusene.

«Etter det Legeforeningen kjenner til, vil prosjektet nå munne ut i et knippe spørsmålsstillinger som klinikklederne skal ta stilling til. Det illustrerer etter Legeforeningens syn at arbeidet ikke er hensiktsmessig organisert, og at den etablerte lederstrukturen kontrollerer hvilken retning dette arbeidet har tatt, og videre hvilke tiltak som vil iverksettes», skriver foreningen i et dokument den ønsker vedlagt prosjektets første rapport.

– Vanskeligere å drive pasientbehandling
Ifølge undersøkelser Legeforeningen tidligere har utført, uttrykker flertallet av legene ved OUS at fusjonen har gjort det vanskeligere å drive pasientbehandling, og at sykehuset lite trolig vil nå målene ledelsen har satt om å styrke behandlingen.

Det ser ikke ut til at prosjektet vil resultere i noen større endringer ved OUS Christian Grimsgaard, tillitsvalgt ved OUS

Foreningen mener disse problemene henger sammen med den tverrgående ledelsen. Denne organiseringen innebærer at sykehuset har «valgt en organisering som setter fagområdene i sentrum i stedet for pasientbehandlingen», mener Legeforeningen.

– Sviktende ledelse og koordinering
Ifølge tillitsvalgt Christian Grimsgaard ved OUS gjør den interne gjennomgangen lite for å løse disse problemene. Han minner om at prosjektet ble satt i gang i kjølvannet av det politiske kravet om en gjennomgang av OUS-fusjonen.

– Dette startet etter en politisk prosess, og formålet var å få til en bedre organisering ved å gjennomgå fusjonen og evaluere organisasjonsmodellen. Nå har det, etter vårt syn munnet ut i et opplegg for mindre justeringer av klinikkstrukturen. Prosjektet tar ikke opp de egentlige problemene ved dette sykehuset, som er sviktende ledelse, sviktende koordinering og store kapasitetsproblemer, sier Grimsgaard, som har representert Legeforeningen i prosjektgruppen.

Jobber for ekstern gjennomgang
– Ledelsessvikten svekker både økonomien og pasientbehandlingen i sykehuset. Det ser ikke ut til at prosjektet vil resultere i noen større endringer ved OUS. Med den retningen dette har tatt, vil vi forspille en viktig mulighet for å få orden på organisasjonen, sier Grimsgaard.

Legeforeningen melder at den fremover heller vil jobbe for at det settes i gang en ekstern gjennomgang av OUS-fusjonen. «Legeforeningens medvirkning i det overordnede omorganiseringsprosjektet vil sikres gjennom fortsatt representasjon i styringsgruppen», skriver foreningen.

– Sees nærmere på i neste fase
– Som det står i hovedavtalen, så er Legeforeningen forpliktet til å delta i utviklingsprosjekter. Dette ivaretar de ved at de fortsatt er aktiv deltager i styringsgruppen for prosjektet, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS.

– Er det sant som Legeforeningen sier, at prosjektet ikke åpner for å gjøre endringer ved organiseringen med tverrgående ledelse?

– Prosjektets oppgave er å anbefale justeringer av dagens struktur på kort sikt, allerede i 2016. Stedlig ledelse og lederspenn blir omtalt i den første delrapporten fra prosjektet og vil bli sett nærmere på i den neste fasen av prosjektet som starter opp i sommer.

Fire delprosjekter
Erikstein viser til at Overordnet organisasjonsstruktur er ett av fire delprosjekter i det større «Prosjekt gjennomgang og utvikling av organiseringen av Oslo universitetssykehus». De øvrige tre delprosjektene tar for seg organisering av IKT- og teknologifunksjoner, organisering av stabs- og støttefunksjoner og organiseringens konsekvenser for samhandling med eksterne samarbeidspartnere.

– Legeforeningen har trukket seg som deltager i ett av delprosjektene, men de fortsetter i styringsgruppen og vil fortsatt være en sentral aktør i prosjektet. Andre tillitsvalgte er bredt representert i alle fire delprosjektene, sier Erikstein.

Powered by Labrador CMS