Studie: Fant forskjeller i hørselstap

Personer som har hørselstap som barn, får raskere aldring av hørselen som voksne, viser ny studie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ULIKHETER: Lege Lisa Aarhus fant forskjeller i hørselstap i sin studie.

Lege Lisa Aarhus ved Folkehelseinstituttet har undersøkt sammenhengen mellom permanente hørselstap hos barn og hvordan hørselen deres utvikler seg når de blir voksne. Studien er publisert i European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 

Over 30 år
Studien er en kohort-studie over 30 år. De første undersøkelsene ble gjort da personene gikk på barneskolen på 50-tallet, og så ble det fulgt opp med en undersøkelse i voksen alder. Over 30 000 personer inngår i utvalget. Medfødt permanent moderat eller alvorlig hørselstap har en prevalens på en til tre per 1000 fødsler. 

Svekkes raskere
Når man blir eldre er det vanlig at hørselen svekkes. I studien har man funnet ut at dette aldersrelaterte hørselstapet skjer raskere hos personer som allerede har et hørselstap.

– Effekten er imidlertid ikke så stor at det skulle være nødvendig å følge opp med ekstra hørselskontroller, sier Aarhus.

– Mekanismen som ligger bak dette kan være at når man allerede har fått en skade på sneglehuset i øret, kan dette være mer sårbart for andre skader, sier Aarhus. 

Ekstra hensyn
Generelt oppfordrer man personer som har et permanent hørselstap om å ta ekstra hensyn med tanke på støy, fordi de må beskytte det lille de har igjen av hørsel. 

Studien gir ingen holdepunkter for at personer med hørselstap fra barndommen av er mer sårbare for støyskade enn andre.

Powered by Labrador CMS