- Prioriterer muskel- og skjelettlidelser altfor lavt

- Når rehabiliteringen nå skal legges til kommunene, frykter jeg at samfunnsutgiftene vil øke, og pasientene få dårligere helse, sier Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Generalsekretær Tone Granaas er skeptisk til rehabiliteringstilbudet til pasientene. Foto: Norsk Revmatikerforbund

Dagens Medisin skrev onsdag at muskel- og skjelettlidelser er hyppigste årsak til sykehusbehandling for kvinner.

Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund mener muskel- og skjelettlidelser er lavstatuslidelser som blir prioritert altfor lavt av helsemyndigheter og politikere.

- Disse lidelsene plager flest, koster mest og forskes minst på- det er et paradoks, sier Granaas.

73 milliarder
Hun viser til at muskel- og skjelettlidelser årlig koster samfunnet 73 milliarder kroner.

- Forebygging og behandling i helsevesenet utgjør bare 25 prosent av dette. Uføretrygd og langtidssykemeldinger er en stor del av utgiftsposten, sier Granaas.

Bedre rehabilitering
Hun mener rehabilitering er løsningen, både for å gi bedre helse, og for å få ned samfunnskostnadene.

- Svært mange av de muskel- og skjelettsyke er kronikere og langtidssykmeldte, som trenger å leve med og mestre sykdommen. De blir kanskje aldri smertefrie og friske, men de kan lære å forholde seg til plagene på en måte som gir økt mestring, sier Granaas.

Kommunene har ikke ressurser
Hun er bekymret for at rehabiliteringen nå, gjennom samhandlingsreformen, skal legges til kommunene- uten at disse får ressurser og høynet kompetanse innen ledelse.

- Dette fungerer dårlig. Kommunene har i dag ikke fokus på helseledelse, og de har ikke ressurser til å ta dette ansvaret. Samarbeidet mellom spesialisthelsetjeneste og kommunene fungerer heller ikke, sier hun.

Bygger ned
Granaas påpeker at en del steder i Norge bygger nå spesialisthelsetjenesten ned tilbudet sitt, før det er på plass i kommunene.

- Jeg frykter at dette vil medføre at det blir enda vanskeligere for de som trenger rehabilitering å komme tilbake i samfunnet igjen, og dermed medføre enda større utgifter for samfunnet og dårligere helse for dem det gjelder, sier hun.

Spent på opptrappingsplan
Departementet har lovt å komme med en opptrappingsplan innen rehabilitering.

- Vi vet imidlertid ikke når den kommer. Vi i Norsk Revmatikerforbund har satt i gang et prosjekt der vi vil finne konkrete løsningsforslag på rehabiliteringsforløp- med pasienten i sentrum, som departementet selv sier. Vi kommer til å legge fram disse forslagene for departementet, sier Granaas.

Powered by Labrador CMS