KREVER SVAR: Styreleder Stener Kvinnsland vil ha mer informasjon om hvordan OUS-ledelsen vil snu trenden. Foto: Øyvind Bosnes Engen

OUS har for høy bemanning og for lav aktivitet

– Hvis slike tendenser vedvarer, er det kolossalt vanskelig å håndtere, sier styreleder Stener Kvinnsland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MER AKTIVITET PER ANSATT: Målet for 2015 er å øke aktiviteten uten å øke bemanningen, ifølge viseadministrerende direktør Morten Reymert ved OUS. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Etter de to første månedene i 2015 har Oslo universitetssykehus (OUS) både flere ansatte og mindre aktivitet enn sykehuset har budsjettert for. Det kom frem under sykehusledelsens rapportering til styret under styremøtet torsdag.

Tall fra januar og februar viser at aktiviteten innen somatikk, målt i DRG-poeng, ligger 3,8 prosent lavere enn i budsjettet. Også innen psykiatri og rusbehandling er aktiviteten lavere enn planlagt. Den lave aktiviteten er ifølge sykehusledelsen hovedforklaringen på at sykehuset hittil i år har et underskudd på rundt 56 millioner kroner.

Flere ansatte enn ønsket
Samtidig ligger sykehusets antall brutto månedsverk for de to første månedene på 18.078. Det er 623 flere enn samme tid i fjor, og 141 flere enn planlagt i budsjettet. Sykehusledelsen viser til at det var et ønske om å bemanne opp i løpet av fjoråret, men at dagens bemanning likevel er høyere enn ønsket.

– For at sykehuset skal nå de målene som er satt for inneværende år, både for å få ned fristbruddene, få ned ventelistene, og nå de økonomiske målene, er økt aktivitet helt vesentlig. Kortversjonen er at vi ikke skal vokse i antall ansatte, men at vi skal få mer aktivitet ut av de årsverkene vi økte med i fjor, uttalte viseadministrerende direktør Morten Reymert i sin rapportering overfor styret.

Etterlyser tiltak
Flere styremedlemmer omtaler tendensen som bekymringsfull. Styret etterlyser nå mer informasjon om hvordan situasjonen er oppstått samt tiltak fra sykehusledelsen for å snu trenden.

– All erfaring viser at hvis denne typen tendenser vedvarer ut over første tertial, så er det kolossalt vanskelig å håndtere i løpet av et budsjettår. Jeg vil, på egne og på styrets vegne, si at vi er veldig interessert i å få en detaljrapportering om dette ved neste korsvei – når det er gått et fullt kvartal – og en tiltaksliste i løpet av april for å rette opp i dette, uttalte styreleder Stener Kvinnsland.

– Aktivitetssiden er litt vanskeligere å styre, men det å tillate en kostnadsekspansjon samtidig med et aktivitetsnedtrekk – basert på forutsetningen om en oppbemanning til et nivå som viser seg å være for høyt – det må vi få vite mer om, fortsatte han.

Neste gang styret ved OUS møtes er på styremøtet 30. april.

– Skyldes delvis DRG-regler
Ifølge Reymert skyldes nedgangen i DRG-poeng delvis endringer i regelverket for innsatsstyrt finansiering (ISF) for 2015.

– Da vi så det endelige regelverket, så vi at det ga oss færre DRG-poeng enn vi hadde lagt til grunn i budsjettet. Det skyldtes endringer som kom inn helt i sluttfasen, som vi ikke var kjent med før styret hadde vedtatt budsjettet i desember. Det slår ut med rundt 1000 poeng, eller 25 millioner kroner, på årsbasis, uttalte Morten Reymert.

Mye av forklaringen handler likevel om at styret hadde forutsatt økt aktivitet i 2015 sammenlignet med fjoråret, men at sykehuset ennå ikke har fått til dette, påpeker Reymert:

– Det betyr ikke at vi ikke skal få det til. Veldig mange av forutsetningene, med økt diagnostisk kapasitet, økt operasjonskapasitet og økt aktivitet på en del av de operative enhetene, er til stede, men i løpet av de to første månedene ser det ikke ut til at vi har fått det til.

Powered by Labrador CMS