Krever svar om femkroning

Legekontor kan kreve gebyr når pasienter betaler med kort, men Helsedirektoratet mener prisen på fem kroner er urimelig høy.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratet har i lang tid forsøkt å sette en stopper for at legekontor kan kreve fem kroner i gebyr fra pasienter som betaler med kort.

Men nylig viste en utredning fra lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet at legekontor har adgang til å kreve gebyr for betaling med kort hos fastlege. Selskapet Melin Medical, som leverer betalingsautomatene til legekontorene, var svært glade for vedtaket.

Ny runde
Men saken stopper ikke der – for Helsedirektoratet stiller seg tvilende til selskapets tolking om at femkroners-gebyret er lovlig.

«Helsedirektoratet stiller seg noe undrende til at Melin Medical AS tolker uttalelsen fra lovavdelingen dithen at den kan gi grunnlag for å ilegge pasientene et administrasjonsgebyr på 5 kroner, ettersom betalingsformidling med betalingskort vanligvis koster betydelig mindre», melder direktoratet på sine nettsider.

Helsedirektoratet henvender seg nå til Melin Medical for å få klarhet i hva som er legens faktiske kostnader ved bruk av betalingsterminalene.

«Når dette er klarlagt vil Helsedirektoratet bidra i departementets arbeid med å tydeliggjøre hva fastlegene kan kreve av betaling fra pasientene», melder direktoratet.

- Vil ikke gå inn i detaljer
- Gebyret på 5 kroner dekker kostnader knytt til transaksjonen, men jeg vil ikke gå inn på detaljer om hva dette er av konkurranseomsyn, sier daglig leder Ingvill Hestenes i Melin Medical AS til Firda.

Legekontorene står i dag fritt til å velge mellom to betalingsmodeller; den ene der legekontoret selv betaler en fast månedspris for leie og bruk av terminalen, uten å kreve gebyr. Den omstridte modellen er gratis for legekontorene, men belaster altså pasientene med fem kroner for hvert legebesøk som betales med kort.

Powered by Labrador CMS