LOVLIG LIKEVEL: Justisdepartementet overkjører Helsedirektoratet, og sier kortgebyr hos fastlegen er lovlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Melin Medical

Leger kan kreve inn omstridt kortgebyr

Helsedirektoratet mente det var ulovlig, men Justisdepartementet slår nå fast at legekontor har rett til å kreve gebyr fra pasienter som betaler med kort.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Allerede i 2013 gikk Helsedirektoratet hardt ut mot legekontor som tar ekstra betalt når pasienten betaler med kort. Helsedirektoratet mente praksisen var ulovlig, og viste til helse- og omsorgstjenesteloven som slår fast at fastleger bare kan kreve vederlag fra pasienten når det er fastsatt i lov eller forskrift.

Hvilke tjenester leger kan kreve betalt for er listet i folketrygdloven, men her er ikke kortbetaling med.

Tolkningen fikk støtte fra både Helsedepartementet, Helfo, Forbrukerrådet, Legeforeningen og Kommunenes Sentralforbund. Forbrukerrådet mente det var dobbelt urimelig å belaste pasientene ekstra for en tjeneste som sparer legekontorene for utgifter.

Viser til finansavtaleloven
I fjor sommer sendte Helsedirektoratet brev til alle landets fastleger med mål om å få stoppet praksisen med å kreve fem kroner ekstra fra pasienter som betaler med kort.

Selskapet Melin Medical, som leverer betalingsautomatene til legekontorene, har hele tiden hevdet at Helsedirektoratet har tolket loven feil.

Helse- og omsorgsdepartementet ba derfor lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere adgangen til å kreve kortgebyr hos fastlege. Utredningen viser at legene har retten på sin side.

«Vi vurderer det derfor slik at fastleger gjennom det nevnte regelverket ikke er avskåret fra å kreve gebyr fra pasienter for bruk av et betalingsinstrument innenfor rammene av finansavtaleloven § 39 b første ledd», skriver Justisdepartementet.

Grenser for gebyret
Vi er glade for at myndighetene nå har bekreftet vår forståelse av lovverket. Uttalelsen fra lovavdelingen er viktig fordi den gjør det mulig å ta betalt for transaksjoner, også i helsesektoren, sier Ingvill Hestenes, daglig leder i Melin Medical.

Samtidig understrekes det at gebyret ikke kan være høyere enn de faktiske transaksjonskostnadene ved bruk av det aktuelle betalingsmiddelet. Det innebærer at leger ikke kan kreve utgifter til leie av betalingsautomaten med mer dekket gjennom et gebyr for å betale med kort.

HOD: Tar til etterretning
Helse- og omsorgsdepartementet tar Justisdepartementets fortolkning av lovverket til etterretning. Vi vil i nærmeste fremtid ta initiativ til en tydeliggjøring av hva fastlegene kan kreve av betaling for fastlegetjenester, uttaler Helsedepartementet til Dagens Medisin.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Hva mener du om kortgebyret? Sin din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS