NY PRAKSIS: Legemidler som er til metodevurdering skal ikke tas i bruk før det foreligger et eventuelt vedtak om dette, krever direktørene. Fra venstre Daniel Haga, Herlof Nilssen, Peder Olsen, brukerrepresentant Øistein Winje og Lars Vorland. Foto: Anne May Knudsen, Helse Nord

Strammer inn legemiddelbruk

Legemidler som er til metodevurdering kan ikke brukes i saksbehandlingstiden, ifølge Beslutningsforum. Dette er i strid med Helsedirektoratets vurdering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Nye metoder som er under metodevurdering på nasjonalt nivå skal ikke tas i bruk i våre helseforetak eller i institusjoner som har avtale med RHF-ene, før metodevurderingen er ferdigstilt, og det er fattet beslutning om å innføre metoden».

Dette vedtaket samlet de fire administrerende direktørene seg om i møte i Beslutningsforum denne uken. Dette innebærer at legemidler som er sendt til metodevurdering, eller som man tror kan komme dit, ikke kan forskrives til pasienter.

Saksbehandlingen tar flere måneder
Dette er i strid med beskjeden som tidligere er gitt fra Helsedirektoratet, etter at kreftlegene ved St. Olavs Hospital ba om en slik avklaring tidligere i år.

Helsedirektoratet pekte da på at det vil være en lengre periode (måneder til år) fra markedsføringstillatelse for et nytt medikament til det foreligger en avgjørelse om medikamentet er anbefalt eller ikke i nasjonale retningslinjer.
Mens man i «ukjent tid» venter på en slik avgjørelse, er det ifølge direktoratet opp til sykehusene «etter beste skjønn å avgjøre om behandlingen skal gis». Mangel på anbefaling i nasjonale retningslinjer er ikke å anse som en fraråding, skrev Helsedirektoratet i brevet omtalt av Dagens Medisin.
Faksimilie fra Dagens Medisin, 8. april 2014:

Vil hindre snarvei i systemet
Nå velger altså Beslutningsforum, som er satt til å håndtere dette, å overstyre direktoratet.

– Hvorfor strammer dere inn kontrollen med klinikerne?

– Vi mener at det ikke bør være en vei inn i systemet som går utenom den offisielle; man bør være lokal mot systemet. Ved vanlig rutinebehandling skal man avvente til metodebehandlingen er ferdig, men det er unntak for klinisk forskning og utprøvende behandling, sier Lars Vorland, leder av Beslutningsforum.

Han sier at de opplever stor lojalitet til vedtakene som fattes i Beslutningsforum, men at de likevel nå ønsker å komme med denne prinsipielle avklaringen.

På spørsmål om hvordan dette skal håndteres i praksis, viser Vorland til fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem.

– Ikke fritt frem
– Hvordan skal klinikere vite hvilke medikamenter som vil havne på bordet til Beslutningsforum, og dermed avvente bruken?

– Det er mange saker som aldri vil gå til Beslutningsforum, for eksempel når det kommer nye legemidler som har lignende bruksområde, koster omtrent det samme, men litt bedre effekt enn legemidler som allerede er på market. Men i tilfeller hvor det er snakk om spesielt kostbare medisiner, eller medisiner som har genuint nye indikasjoner, må legene tenke at det ikke er gitt at dette kan tas i bruk. Tanken om at det er «fritt frem» må bort, sier Schem.

Åpner for unntak
Samtidig åpnes det for unntak fra denne praksisen, men dette må avklares med de regionale fagdirektørene i fellesskap.

– Vi innser at verden ikke er helt sort eller hvit, og spesielt for veldig små pasientgrupper kan det være lovende resultater selv om dokumentasjonen er tynn, sier Schem.

Det nye systemet for innføring av metoder i spesialisthelsetjenesten har fått kritikk for at prosessen går for langsomt.

Lover fortgang
– Hvordan skal leger forholde seg til at pasienter ikke kan få dokumentert virkningsfulle og godkjente legemidler fordi de er til metodevurdering?

– Vår jobb er å få prosessen til å virke så raskt som mulig. Da er det også viktig at legemiddelselskapene leverer rask og fullstendig informasjon, sier Schem.

Når en beslutning først er tatt skal man ikke måtte vente til halvårig revisjon av nasjonale retningslinjer, ifølge Schem.

– Det er ingenting i veien for å kort ta inn i retningslinjene at det er åpnet for et nytt medikament, sier han.

Ifølge Schem vil praksisen ikke få konsekvenser for ordningen med individuell refusjon.

Powered by Labrador CMS