«Vi som behandler brystkreft i Norge, kan vanskelig leve med dette»

– Man kan ikke nekte noen å bli behandlet med metodene det norske og et enstemmig internasjonalt fagmiljø mener er det eneste riktige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Erik Wist, professor ved OUS og leder Norsk Bryst Cancer Gruppe Foto: UiO

Det sier onkologiprofessor Erik Wist, fagleder for brystkreftonkologi ved Oslo universitetssykehus.
Lever lengre
Oppdaterte tall fra den såkalte CLEOPATRA- studien ble lagt fram søndag, og viser at pasienter som har brystkreft med spredning kan leve 15,7 måneder lengre dersom de i tillegg til  trastzumab og cellegift, også får pertuzumab (Perjeta).
Les mer: Overraskende om brystkreftbehandling
Wist er leder i  Norsk Bryst Cancer Gruppe (NBCG), som mener denne behandlingen skal være førstelinjebehandling ved metastatisk HER2-poitiv brystkreft.
Danmark og Sverige har tatt i bruk pertuzumab.
I mai i år bestemte imidlertid de regionale helseforetakenes Beslutningsforum at pertuzumab (Perjeta) ikke skal tas i bruk ved norske sykehus.
– Burde være enkelt
– Beslutningsforum ble gjort oppmerksom på at ASCO (Den amerikanske onkologiforeningen, jorn.anm) ) hadde gått inn for denne behandlingen,  og NBCG forsterket oppfatningen i juni i år, sier Wist til Dagens Medisin.
– Det er hevdet at det for vanskelig å styre og - eller kontrollere de rabattordninger som det ble forhandlet om. Jeg kjenner ingen detaljer i det, men vil hevde at med det antallet pasienter dette dreier seg om, burde det være enkelt, sier Wist.
– Man har nå fått overlevelsestall å forholde seg til. Man vinner 15.7 måneder ved å legge til pertuzumab. Det er en meget stor forskjell, sier Wist.
– Norge og Portugal er nå - så vidt jeg har fått opplyst - de eneste land i Vest-Europa hvor dette ikke er tatt i bruk. Det har vært brukt lenge i Sverige og Danmark. Vi som behandler brystkreft i Norge, kan vanskelig leve med dette.
Frykter todelt helsevesen
Wist sier han og kollegene er redde for at dette kan lede til et todelt helsevesen hvor de som kan betale for seg, kan få slik behandling.
 – Og man kan ikke nekte noen å ønske å bli behandlet med de metodene fagmiljøet gjennom NBCG og et enstemmig internasjonalt fagmiljø mener er det eneste riktige.
–  Beslutningsforum bør snarest ta denne saken opp på nytt og se til at norske pasienter kan få del i denne fremgangen, sier Wist.
Det er for øvrig fritt fram for norske sykehus å gi denne behandlingen, så lenge sykehuset selv tar regningen da behandlingen ikke vil utløse refusjon.
Erik Wist opplyser til Dagens Medisin at han har mottatt honorar for å holde foredrag/være møteleder fra legemiddelfirmaet Roche, som markedsfører Perjeta.

Powered by Labrador CMS