Enkelte gravide dropper legeråd oftere

Gravide med lav helseforståelse dropper oftere å følge legens råd, viser multinasjonal studie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIL HA BRUKERNE MED: Professor Hedvig Nordeng ønsker at brukerne av medikamentene skal være med å utforme informasjonen om produktene for å gjøre det mer forståelig. Foto: Universitetet i Oslo

Forskere fra en rekke land har i samarbeid sett nærmere på gravides forståelse av helseinformasjon, health literacy (HL) i en multinasjonal studie (Lupattelli, 2014). HL handler om ulike kunnskaper og ferdigheter som er viktig for evnen til å forstå og anvende helseinformasjon, ut i fra hva som er best for egen helse.

– Bakgrunnen for denne studien er manglende kunnskap om gravides HL og om HL kan ha sammenheng med hennes helse atferd i svangerskapet. Slik kunnskap er viktig for helsemyndigheter og helsepersonell som gir helseinformasjon til gravide, sier professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo og medforfatter av studien. Den norske delen av studien er et samarbeid mellom Farmasøytisk institutt og Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.  

Kartla helseforståelse
Hensikten med studien var å kartlegge HL blant gravide på tvers av forskjellige land, og å undersøke om det var sammenheng mellom kvinnens HL og bruk av legemidler og etterlevelse av legens legemiddelforskrivning. I tillegg ble også kvinnens oppfatning av risiko og holdninger til legemidler undersøkt.

– Hva var de viktigste funnene? 

– Først av alt så vi klare forskjeller mellom deltakerlandene i andel kvinner med lav helserelaterte leseferdigheter. De tre landene hvor andelen kvinner med lav HL var høyest var Østerrike (16 prosent), Russland (14 prosent) og Serbia (12 prosent). Dette var mer enn dobbelt så hyppig som i Norge hvor cirka seks prosent av de gravide hadde lav HL.
Vi fant også at kvinnens helserelaterte leseferdigheter påvirket både hennes holdninger til og bruk av medisiner i svangerskapet, sier Nordeng. 

Dropper medisiner
Nordeng viser til at kvinner med lave helserelaterte leseferdigheter hadde større forbruk av medisiner som burde unngås under graviditet, for eksempel acetylsalicylsyre som kan gi økt risiko for blødninger. I tillegg hadde kvinner med lav HL en 30 prosent større sannsynlighet for å ikke ta de medisinene som legen foreskrev, i forhold til kvinner med høy HL. 

En større andel kvinner med lav HL oppga for eksempel at de ikke tok antibiotika som legen hadde foreskrevet mot for eksempel urinveisinfeksjoner i svangerskapet. 

– Det er særlig bekymringsfullt. Disse kvinnene løp dermed større risiko for svangerskapskomplikasjoner som følge av ubehandlet urinveisinfeksjon, sier Nordeng.  

I alt deltok 4999 gravide kvinner fra mer enn 18 land i Europa, Russland, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Australia i studien. Kvinnene fylte ut et anonymt elektronisk spørreskjema i perioden mellom høsten 2011 og vinteren 2012.

Vil ha mer bruker-testing
– Hva bør endres som følge av funnene? 

– Skriftlige brosjyrer og informasjonsmateriell om helse og legemidler som skal distribueres til allmennheten i stor skala bør bruker-testes og lesbarhets-testes i mye større grad enn det gjøres i dag. Ta for eksempel pakningsvedlegg for legemidler – hvor enkle er disse å forstå for folk flest? Hvis målet er riktig bruk av medisinene, så må pasientene forstår det som står i pakningsvedleggene og hvorfor legemidlet er nyttig for dem. Pasienter bør involveres i mye større grad i utforming av kampanjer og informasjonsmateriell, sier Nordeng. 

Powered by Labrador CMS