ADVARER: Fagsjef i Helse Førde, Hans Johan Brediablik, advarte allmennlegene mot den utstrakte bruken av PSA-testen under allmennlegenes våruke. Foto: Anne Grete Storvik

Advarer mot «kaskader av screening»

– Omfanget av bruken av PSA-testen er alvorlig for medisinen på sikt. Det setter ettermælet vårt i fare, sier fagdirektøren i Helse Førde. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/FORNEBU: Allmennmedisinsk våruke, der landets allmennleger er samlet til sin årlige fagkonferanse, har i år fokus på overdiagnostikk og overbehandling.


Bruken økt med 120 prosent
Torsdag holdt fagdirektør i Helse Førde, Hans Johan Breidablik, et innlegg om den omstridte PSA-testen.

Omfanget av bruken av blodprøven som viser konsentrasjonen av prostataspesifikk antigen (PSA) i blodet, er omdiskutert, og blant andre USA har en uttalt restriktiv holdning til testen.

Breidablik og kolleger publiserte i høst en studie der det blant annet kom frem at til tross for at helsemyndighetene i Norge anbefaler restriktiv bruk av PSA-testing, har bruken av den økt med 120 prosent.

«Mannen som oppfant lobotomien, fikk nobelprisen»
– PSA-testen er en enkel prøve med store følger, sa Breidablik, som advarer mot det han kalte kaskader av screening.

–  Omfanget av bruken er alvorlig for medisinen på sikt. Det setter ettermælet vårt i fare hvis vi ikke gjør noe, sa Breidablik, som viste til at «mannen som oppfant lobotomien, fikk nobelprisen i medisin».
– Får du først diagnosen prostatakreft, blir du operert, får strålebehandling - og varierende grad av hormonelle medikamenter. Dette drev jeg selv med da jeg var allmennlege og jeg er ikke så sikker på om jeg er stolt av det. Pasientene hadde jo ekstreme bivirkninger av legemidlene. De er ikke så fæle til å klage på den kanten av landet, men det burde de kanskje ha vært i denne sammenhengen, sa Breidablik.

– Det største problemet for oss som helsevesen er at vi vet at det testes for mye og vi fortsetter å drive med det. Hva vil framtiden si om oss?

– Pasienten må informeres
Christian Beisland, leder i Norsk urologisk forening mener det er viktig å informere pasienten om testen:
 – De fleste urologer mener at pasienten kan tilbys PSA-testen så lenge pasienten er velinformert om fordeler og ulemper - og så lenge pasienten er klar over at den tas.

– Fortsatt dukker det opp pasienter på poliklinikken vår som ikke aner hvorfor de har kommet, sa Beisland, som er overlege ved urologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

– Pasienten vet om testen, og de vil ha den. Men da må vi gi dem det de trenger for å forstå konsekvensen av den, sa Beisland.
– Nesten alle har tid til å tenke seg om før man velger behandlingsopplegg, det er bare noen ytterst få pasienter det haster for, sa han.

 Bivirkninger
Behandling for prostatakreft kan gi livsvarige bivirkninger, som urinlekkasje, ereksjonssvikt og problemer med å kontrollere avføringen

Beisland fremholdt i sitt innlegg at de fleste studier på temaet har ulike metodologiske svakheter.

–  PSA-screening fyller etter min mening ikke kvalitetskriteriene som WHO har for screening, sa han.

Powered by Labrador CMS