Foto: Colourbox

Studie: E-sigaretter fører ikke til røykeslutt

E-sigaretter hjelper deg ikke til å slutte å røyke, ifølge en fersk studie i JAMA Internal Medicine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Om e-sigaretter kan hjelpe røykere å stumpe den ekte sigaretten, har blitt et viktig tema for industrien som produserer e-sigarettene. Det er stor enighet om at det ikke er like farlig å røyke e-sigaretter som konvensjonelle sigaretter, skriver nature.com.

Førte ikke til røykeslutt
Pamela Ling, forsker ved University of California, og hennes kolleger fulgte 949 personer og deres røykevaner.

De som hadde brukt e-sigaretter hadde ikke større sannsynlighet enn andre røykere for å ha sluttet eller for å ha redusert røykingen etter et år. Studien er publisert i JAMA Internal Medicine.

- Bør forby reklame
Ling sier til Nature at reklame som sier at e-sigaretter er effektive for røykeslutt burde vært forbudt inntil slike påstander blir støttet av forskningen.

Forskerne påpeker selvat en svakhet med studien er det lave antallet brukere av e-sigaretter, kun 88 av deltakerne røykte e-sigaretter.

Et håp
Andre forskere mener imidlertid at e-sigaretter representerer det beste håpet så langt for å stoppe røyke-relatert død ved å bytte ut vanlige sigaretter med et tryggere alternativ.

Forsker Peter Hajek sier til Nature.com at den nye studien kun viser at e-sigaretter appellerer til røykere som er svært avhengige av tobakk.

Powered by Labrador CMS