Mange norskpakistanere tar medisinene feil

Språkproblemer, ramadan og frykten for svinegelatin er blant årsakene til at mange norskpakistanere med livsstilssykdommer tar medisinene sine feil.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Foto: Colourbox

Forskere ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, har undersøkt legemiddelbruken hos innvandrere fra Pakistan.

- Pakistanere er blant de gruppene i Norge som får livsstilssykdommer opptil ti år tidligere enn etniske nordmenn, sier professor Else-Lydia Toverud til forskningsmagasinet Apollon.

Flere medikamenter
Postdoktor Helle Håkonsen intervjuet i sitt doktorgradsarbeid 83 pakistanske pasienter med diabetes og hjerte- og karsykdommer i Oslo og omegn. Pakistanerne brukte i snitt 6,7 reseptpliktige medikamenter. Nordmenn med livsstilssykdommer bruker i snitt 4,4, viser en tidligere undersøkelse gjort av de samme forskerne.

Bare halvparten av pakistanerne kunne gjøre rede for hvorfor de brukte disse medisinene, mens to av tre nordmenn kunne gjøre det samme.

Bekymret
Halvparten av pakistanerne var bekymret for å bruke legemidler, mens hver fjerde nordmann delte denne bekymringen. Pakistanerne var også mer bekymret for å bruke kopipreparater, og langt flere pakistanere enn nordmenn tok både originalmedisinen og kopimedisinen samtidig.

- De har ikke forstått informasjonen om at medikamentet ble byttet til et annet preparat med samme virkning, sier Toverud til Apollon.

Ramadan
Tre av ti pakistanere sa at de av og til bevisst lot være å ta medisinen. En av hovedgrunnene var fasten under ramadan. Svært mange var ikke klar over at de kan ta medikamenter under ramadan.

Endel pasienter lot også være å ta medisinen når de fikk vite at kapselen inneholder gelatin, som kan være laget av svin.

Powered by Labrador CMS