MS-FORSKERE: Hanne Harbo (f.v.), Anne Spurkland og Elisabeth Gulowsen Celius er tre av seks medforfattere i en stor genstudie. Foto: Gunnar Lothe, UiO

Forskere med nye MS-genfunn

Seks norske forskere er medforfattere av en stor internasjonal studie som har funnet 48 nye genvariasjoner som øker risikoen for MS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskere i «The International Multiple Sclerosis Genetics Consortium» (IMSGC) har funnet 48 nye genetiske variasjoner som øker risikoen for multippel sklerose (MS).
Studien er et samarbeid mellom 193 forskere i 84 forskningsgrupper i 13 land. Norge har deltatt med seks medforfattere fra Oslo universitetssykehus (OUS)/Universitetet i Oslo (UiO) og Haukeland universitetssjukehus/Universitetet i Bergen.
Største studie
Dette er den største genetiske studien som noen gang er gjort på MS-pasienter. Resultatene er nylig publisert i Nature Genetics.
I alt er det nå påvist 110 gener som gir kunnskap om sykdomsmekanismer ved MS.
Viktig fremskritt
Den norske delen er ledet av professor og overlege Hanne F. Harbo ved Nevrologisk avdeling på OUS/UiO. Hun forteller at studien er et viktig fremskritt som foreløpig ikke har kliniske implikasjoner, men danner grunnlaget for videre forskning.
– Nå har 110 genbrikker falt på plass i det store puslespillet, men vi har ikke svar på alt. Genene koder spesielt for molekyler som er involvert i immunsystemet. Kartlegging av de genetiske risikofaktorene ved MS vil være et godt utgangspunkt for å forske videre på utvikling av mer effektive medisiner med mindre bivirkninger, sier Hanne Harbo til Dagens Medisin.
Kan forklare 20 prosent
I alt er det gjort analyser på 29.300 pasienter med MS og 50.794 friske kontrollpersoner. Analysene har vært basert på den såkalte «Immunochip». 
Hver av de 110 genvariantene gir en liten økt risiko for å utvikle MS, og til sammen kan de forklare cirka 20 prosent av det genetiske bidraget til sykdommen.
Overlappende genvariasjoner
Harbo forteller at studien er gjennomført i samarbeid med forskere på andre autoimmune sykdommer enn MS, som revmatoid artritt og inflammatorisk tarmsykdom.
– Mange av de kartlagte risikogenene for MS er også risikogener for andre autoimmune sykdommer, sier den norske MS-forskeren.
De andre medforfatterne av studien er Elisabeth Gulowsen Celius, Inger-Lise Mero, Benedicte Alexandra Lie, Anne Spurkland og Kjell-Morten Myhr.

Powered by Labrador CMS