Vil tillate mer vitamintilskudd i mat

Nå kan det tilsettes større mengder av flere vitaminer og kalsium i beriket mat, viser nye beregninger fra Mattrygghet-komitéen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet beregnet at det kan tilsettes større mengder av flere vitaminer og kalsium i beriket mat enn det som gjøres i dag, uten at en overskrider det øvre akseptable inntaksnivået.
- Mer vitaminer og kalsium
De nye beregningene viser at tilsettingen av blant annet vitamin D, vitamin E, tiamin, riboflavin, niacin, folat, vitamin B12, vitamin C og kalsium i beriket mat og drikke kan økes.

Margaretha Haugen
, leder av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi, sier til Dagens Medisin at andelen at andelen  næringsstoffer som kommer fra berikede matvarer kan reduseres til 15 prosent.

- Da kan man tilsette større mengder av flere vitaminer og kalsium uten at man overskrider de toelrable øvre akseptable inntaksnivåene, sier Haugen.

- Vi regner på totalt energiinntak, forklarer Haugen.
Tidligere var det 25 prosentav energien i kosten kan kommer fra berikte mat og drikke.

Haugen sier Mattilsynet vil bruke de nye tallene som grunnlag når de gir tillatelser.

Dobler maksgrense for D-vitamin
VKM mener også at maksimumsgrensen for vitamin D i kosttilskudd bør økes fra 10 mikrogram til 20 mikrogram.

–  Dersom maksimumsgrensen for vitamin D i kosttilskudd økes til 20 mikrogram, vil alle aldersgrupper, inkludert eldre over 75 år, kunne få dekket sitt behov for vitamin D uten risiko for å overskride det øvre tolerable inntaksnivået, skriver VKM.

VKM foreslår videre at det bør vurderes om eksisterende minimumsgrense for vitamin D i kosttilskudd også bør økes.

De viktigste kildene til vitamin D i kosten er smør, margarin og fisk.

Powered by Labrador CMS