Millionstøtte til allmenn-forskerskole

Forskningsrådet har tildelt 23,8 millioner til etablering av en nasjonal forskerskole i allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Et samlet allmennmedisinsk universitetsmiljø har fått innvilget sin søknad om støtte fra Forskningsrådet til å etablere en nasjonal forskerskole i allmennmedisin. Søknaden lød på 28 millioner kroner, og Forskningsrådet har nylig tildelt 23,8 millioner for perioden 2013 til 2020.
Søknaden har vært koordinert fra Universitetet i Oslo, med professor i allmennmedisin, Jørund Straand, som prosjektleder. Straand er leder for Allmennmedisinsk forskningsenhet (AFE) og har søkt på vegne av alle de fire AFEene i landet.
Flere doktorgradsstipendiater
- Dette er viktig skritt for å styrke allmennmedisinsk forskning i Norge, sier Straand til Dagens Medisin.
For allmennmedisin som akademisk fag vil tildelingen bety at antallet doktorgradsstipendiater innenfor allmennmedisin kan økes. Allmennmedisin er ett av tre kliniske hovedfag ved medisinutdanningen, men de allmennmedisinske avdelingene ved universitetene er fortsatt små.
Styrke forskernettverk
Målet med forskerskolen er å gjøre doktorgradutdanningen mer allmennmedisinsk relevant samt styrke nasjonalt og internasjonalt forskernettverk . Det er allerede etablerte et samarbeid med tilsvarende svensk forskerskole innen det allmennmedisinske akademiet.
Skolen vil dels være virtuell, med nettkurs og nettmøter, og mange av aktivitetene vil trolig skje i universitetsregi.
- Vil forskerskolen ha betydning for rekrutteringen til allmennmedisin?
- Dette er jo et infrastrukturtiltak i forhold til å styrke forskningen i faget, og forskerskolen vil neppe ha direkte konsekvenser i forhold til rekrutteringen av leger til fastlegehelsetjenesten, svarer Straand.
Straand forteller at fram til 2006 var det færre enn 100 allmennleger i Norge som hadde tatt doktorgrad over en 50-årsperiode.
- Bare i dag har vi rundt 100 allmennmedisinske doktorgradskandidater i Norge. Det sier litt om utviklingen de siste årene. Viktige grunner til denne veksten er de allmennmedisinske forskningsenhetene og Legeforeningens Allmennmedisinsk Forskningsfond. Med så mange allmennmedisinske ph.d-kandidater som i dag, er tiden inne for å strukturere og styrke relevansen av forskeropplæringen.  Forskerskolen sikter seg nettopp inn mot det. Dessuten skal den bidra til å styrke nettverkbygging nasjonalt - og internasjonalt.
Én av ti forskerskoler
- Når er start for første forskerskole?
- Siktemålet er at vi skal komme i gang i løpet av høsten 2013. Tildelingen fra Forskningsrådet til forskerskolen er på 15 prosent mindre enn det vi søkte om. Det medfører trolig at vi vil måtte korte noe inn på  prosjektperioden, som i utgangspunktet var satt til åtte år, sier Jørund Straand.

Powered by Labrador CMS