Sykere med lave D-vitaminnivå

Økende nivåer av vitamin D er forbundet med en lavere sykdomsaktivitet hos pasienter med multippel sklerose (MS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Bak studien, som er publisert i Neurology, står flere norske forfattere - med Kristin Løken-Amsrud som førsteforfatter. Medforfatter Øivind Grytten Torkildsen sier til Dagens Medisin at dette er én av tre uavhengige studier publisert i samme tidsskriftutgave, som alle gir solid støtte for en sammenheng mellom nivå av D-vitamin og sykdomsaktivitet.
Risikoen falt
- Vi fant at for hver 10 mmol økning i vitamin D, falt risikoen for nye lesjoner med 12,7 prosent. Sammenhengen var lineær, det vil si jo høyere d-vitaminnivå, desto lavere risiko. Vi fant ingen øvre grense, selv om ingen av pasientene lå spesielt høyt, forteller Torkildsen, som er lege under spesialisering i nevrologi ved Haukeland universitetssykehus/Nasjonalt kompetansesenter for MS.
Sykdomsaktiviteten er mål ved MR, som er den mest sensitive metoden.
Effekt før interferon
Pasientene er fulgt i to år. De første seks månedene fikk de ingen behandling, mens de fikk interferon beta de siste 16 månedene. Sammenhengen mellom D-vitamin og sykdomsaktivitet var ikke signifikant når pasientene fikk interferonbehandling.
- Dette er en så virksom medisin at det er vanskelig å vise en isolert effekt av D-vitamin.
- Endrer dette rådene for D-vitamintilskudd?
- Hittil har ingen vist om det hjelper med tilskudd, men det pågår studier på dette. Det er kjent fra før at lavt nivå av D-vitamin er en risikofaktor for MS, og vi har anbefalt tilskudd. Nå kommer vi snart med en ny artikkel, der vi anbefaler omtrent 800 enheter tilskudd i vintermånedene og eventuelt hele året. Det er omtrent det dobbelt av vanlige anbefalinger ved lave D-vitaminnivå, svarer Torkildsen.
Kilde: Neurology, 2012 Jun 13.  (Epub ahead of print)
Forskning, Dagens Medisin 12/2012

Powered by Labrador CMS