Studie: Pandemrix gir ikke fosterdød

En stor dansk studie konkluderer med at vaksinen mot svineinfluensa ikke gir økt risiko for fosterdød og spontanabort. – Svært gledelig, sier norske helsemyndigheter.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En dansk studie av 50 0000 graviditeter i Danmark konkluderer med at det ikke er økt risiko for fosterdød og spontanabort ved vaksinen mot Pandemrix-vaksinen som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009.
Undersøker gravide i Norge
Det er 60.000 gravide norske kvinner årlig, og to tredeler av dem, cirka 40.000, ble anbefalt å ta vaksinen.
Også norske helsemyndigheter holder på med en større undersøkelse av gravide i forbindelse med vaksinasjon med Pandemrix.
Resultatene av denne vil foreligge om kort tid.
Heller ikke i den norske undersøkelsen er det noe som tyder på at vaksinen er skadelig for fosteret:
–  Resulatetene fra den danske undersøkelsen er svært gledelige for oss, og har stor betydning når det gjelder hvordan vi vurderer vaksinering av gravide, sier medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagens Medisin.
– Resultatene fra undersøkelsen i Norge tyder på at det ikke var noen risiko når mor ble vaksinert. Det er et meget gledelig funn siden gravide var en av de gruppene som hadde høyest risiko for alvorlig influensasykdom, sier Madsen.
34 tilfeller av fosterdød i Norge
Det er registrert 34 tilfeller av spontanabort og fosterdød ved vaksinering meldt til Legemiddelverket per februar i år.
Men Legemiddelverket har funnet at flere av disse tilfellene ikke har noen sammenheng med vaksinen. De øvrige har trolig ingen sammenheng med vaksinen, men flere undersøkelser er nødvendig før endelig konklusjon, ifølge Legemiddelverket.
Kan være forskjeller
De danske forskerne oppgir i studien at de har tatt høyde for flere faktorer som skulle tilsi en sammenheng mellom vaksine og spontanabort - men åpner for at det er forskjeller mellom vaksinerte og uvaksinerte kvinner som det er ikke er mulig å måle.
Den danske studien er nylig publisert i British Medical Journal. Den er finansiert av Danish Medical Research Council og Lund Universitet og forskerne oppgir at de ikke har interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS