Kvinnedominans i spesialisering

Mens det er langt flere menn enn kvinner under spesialisering i kirurgi, er det flest kvinner i spesialisering i ikke-kirurgiske fag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Blant yrkesaktive spesialister er det bare fire spesialiteter som har overvekt av kvinner. Disse er barne- og ungdomspsykiatri, fødselshjelp og kvinnesykdommer, medisinsk genetikk og revmatologi.
Når det gjelder spesialisering, er bildet helt annerledes: Mens langt flere menn enn kvinner er under spesialisering i kirurgi, er det nå flest kvinner i spesialisering i ikke-kirurgiske fag.
I hele 27 spesialiteter dominerer kvinnelige leger. For kirurgiske fag er det ingen overvekt i noen av spesialitetene.
Medisinsk genetikk på topp
De spesialitetene med størst prosentvis andel kvinner er først og fremst medisinsk genetikk og barne- og ungdomspsykiatri. Riktignok er det bare 15 spesialistkandidater i medisinsk genetikk og 180 i barne- og ungdomspsykiatri.
De mest mannsdominerte spesialitetene blant leger under ikke kirurgiske-spesialisering, er fordøyelsessykdommer, hjertesykdommer og anestesiologi. Her er omkring seks av ti kandidater menn.
Forskjellene utjevnes
Statistikksjef Anders Taraldset i Legeforeningen viser til at det har vært en god utvikling for andelen av kvinner de siste årene
- Kvinneandelen for nye spesialistgodkjenninger ved alle spesialiteter og etter norske regler, var høyest i årene 2003-2005. Deretter har den stabilisert seg på et litt lavere nivå, omkring 43 prosent, kommenterer Taraldset.
Forskjellene mellom de ulike spesialitetene har også blitt mindre. Ifølge Taraldset var for det eksempel to prosent kvinner blant nye spesialistgodkjenninger i generell kirurgi i 1990 og 52 prosent kvinner i barne- og ungdomspsykiatri.
Ønsker 50-50-fordeling
Hege Gjessing, president i Legeforeningen, mener en noenlunde lik kjønnsfordeling er det optimale. - De beste arbeidsmiljøene er der hvor det er en lik fordeling av menn og kvinner, så en cirka 50/50-fordeling er et mål, sier Gjessing.
Hun viser til at mens de kirurgiske fagene jobber med å rekruttere kvinner, er det for få menn i enkelte spesialiteter.
- I et fag som gynekologi er det et mål å rekruttere flere menn. Det viser seg at dersom det er minst 20 prosent av ett kjønn i en spesialitet, vil det være mye lettere å rekruttere flere av det kjønnet som er underrepresentert, kommenterer legepresidenten.

Dagens Medisin 19/2011

Powered by Labrador CMS