Må rydde vei for kvinnekirurgene

For å rekruttere flere kvinner til kirurger, må vi tørre å velge en kvinne blant like godt kvalifiserte søkere, sier leder Olaug Villanger i Norsk kirurgisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Omkring femten prosent av kirurgene i dag er kvinner. Først nærmere 2030 vil andelen være på det dobbelte. En 50/50-fordeling kommer tidligst i 2040.
I enkelte kirurgiske spesialiteter er det veldig langt mellom de kvinnelige kirurgene. Dårligst stilt er thoraxkirurgien med seks prosent kvinnelige spesialister, fulgt av ortopedisk kirurgi med ti prosent og karkirurgi og nevrokirurgi på fjorten prosent.
I riktig retning
Ifølge tall fra Legeforeningens statistikksjef Anders Taraldset vil det trolig ta minst 15-20 år før kvinneandelen er doblet blant spesialistene. På medisinstudiet er 63 prosent av studentene kvinner. Det er ennå veldig langt frem til at også halvparten av kirurgspesialistene er kvinner.
- Dersom ikke antallet kvinner i spesialisering i kirurgiske fag øker raskere enn til nå, vil dette neppe kunne skje før omkring 2040, sier Taraldset.
Likevel er det bevegelse i riktig retning: I dag er drøyt 30 prosent av leger i spesialisering i kirurgiske fag kvinner. I perioden 2008-2010 var kvinneandelen for nye spesialistgodkjenninger i kirurgiske fag på litt over halvparten av kvinneandelen i øvrige spesialiteter, og den relative forskjellen er langt mindre enn før.
Selv om et økende antall kvinner blir leger og kirurger, velger kvinnene tradisjonelt. - Kvinnelige leger velger stort sett som de gjorde før, konstaterer Taraldset. Det er omtrent de samme spesialitetene som har lavest og høyest kvinneandel.
Uakseptabelt
Leder av Norsk kirurgisk forening, Olaug Villanger, mener det er uakseptabelt at kvinner kommer i bakerste rekke i forhold til menn.
- For å rekruttere flere kvinner til kirurgien, må vi tørre å velge en kvinne blant like godt kvalifiserte søkere. Det skal ikke være slik at for å få en stilling, må kvinnelige kirurger være hakket hvassere - enda flinkere - enn menn for å komme i betraktning, poengterer Villanger.
På kirurgisk høstmøte nylig hørte en fullsatt sal på foredraget til seksjonsleder Arne-Christian Mohn ved Gastrokirurgisk avdeling på Haugesund sjukehus. Han har jobbet aktivt for å rekruttere flere kvinnelige kirurger og har klart å oppnå en 50/50-fordeling.
- Det er ekstremt viktig å få flere kvinner inn i kirurgien. Kvinneandelen på medisinstudiet er på over 60 prosent, og vi går glipp av mange dyktige leger dersom rekrutteringen til kirurgien bare skjer fra et utvalg på drøyt en tredel av de unge legene, sier Mohn til Dagens Medisin.
«Opplever kjønnsdiskriminering»
Når kvinnene først har kommet inn i kirurgien, takler de dette like godt som menn, ifølge internasjonale studier.
- Men kvinner opplever kjønnsdiskriminering, spesielt i forhold til at kvinnene blir forfordelt ved operasjoner, påpeker Mohn.
- Er det myter om machokultur som forhindrer kvinnene i å bli kirurger?
- Dette er nok sammensatt. Jeg vet at det ikke er slik i alle avdelinger, mens andre steder er det nesten blottet for kvinnelige kirurger, og det er påfallende. Jeg tenker at det må ha noe med miljøet å gjøre, sier Mohn.
God veiledning
Barnekirurg og overlege Trine Sæther Hagen ved OUS Rikshospitalet er én av tre kvinnelige barnekirurger ved Rikshospitalet. Hun har like mange mannlige kolleger.
- Rekruttering av kvinner er veldig avhengig av den enkelte avdeling og hvor godt de tar i mot assistentleger som ønsker å bli kirurger. God veiledning er viktig - i tillegg til å gi de yngre legene følelsen av å være en del av teamet samt legge forholdene til rette for både teoretisk og praktisk opplæring, sier Sæther Hagen.


Forskere blir flinke kirurger

- Kvinner blir ofte rekruttert til spennende forskningsprosjekter i kirurgen selv om de ikke er kirurger. Disse kvinnene kan bli gode kirurger, mener seksjonsleder Arne-Christian Mohn ved Haugesund sjukehus.
Han oppfordrer kolleger å slippe forskere til i kirurgien:
- Vi må sørge for at de lovende forskerne også slipper frem i operasjonsstuene. Ved å rekruttere forskere, får vi faglig dyktige kirurger - de har en kunnskap i bunn som gjør at de blir flinke kirurger. I dag godkjennes doktorgradsarbeid som praksis, og kanskje burde det ha vært flere stillinger øremerket for dette, sier Mohn.
Moderat kjønnskvotering?
Han mener en moderat kjønnskvotering av kvinner kan bidra til å øke antallet kvinnelige kirurgspesialister.
- Samfunnsforskning har vist at når man kommer opp i en kvinneandel på cirka 20 prosent i et yrke, ser det ut til at rekrutteringen går av seg selv. Derfor mener jeg det kan være aktuelt å kjønnskvotere inntil vi har nådd 20 prosent kvinneandel, kommenterer Mohn.
Bevisst rekruttering
Leder av Norsk kirurgisk forening, Olaug Villanger, sier foreningen oppfordrer avdelingsledere til å være bevisst når de rekrutterer kirurger. - Mohn har vist at det er mulig å ha lik kjønnsfordeling på en kirurgisk avdeling, understreker Villanger, som også er medlem i Legeforeningens likestillingsutvalg.
Hun mener kjønnskvotering er et belastet ord.
 - Jeg tenker det betyr at kvinner går foran menn, uansett kvalifikasjoner. Jeg har ikke tro på kvotering, men snarere på å legge forholdene til rette for de yngre legene. Yngre menn er, på lik linje med kvinner, opptatt av regulert og periodevis tilrettelagt arbeidstid, kommenterer Villanger.
Dagens Medisin 19/2011

Powered by Labrador CMS