Flest overdosedødsfall straks etter rehabilitering

Stoffmisbrukere som har vært innlagt for rehabilitering uten bruk av metadon, har 16 ganger høyere risiko for å dø av overdose de første fire ukene etter utskriving, sammenlignet med årene etterpå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Tallene er ikke store, men alle dødsfallene de fire første ukene er overdoser, og dette er alvorlig. Det bør rettes større fokus på faren for overdose og død etter utskrivelse fra rehabiliteringsopphold, mener førsteforfatter av studien, professor Edle Ravndal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf), Universitetet i Oslo.
Bedre oppfølging
Undersøkelsen omfatter 276 stoffmisbrukere som var innlagt ved i alt 11 ulike døgninstitusjoner for rehabilitering uten bruk av metadon. Stoffmisbrukerne ble fulgt opp over en periode på åtte år, fra 1998 til 2006.
– Men det var også dødsfall blant personer som hadde fullført behandlingen. Det er derfor viktig at stoffmisbrukere følges enda bedre opp etter rehabiliteringsopphold og at alle instanser griper fatt i dem. Dette er et viktig område når det gjelder å forebygge dødsfall etter utskrivelse fra institusjon, understreker Ravndal.
Også blant innsatte
Hun viser til at man ser det samme fenomenet hos stoffmisbrukere som slipper ut av fengslet etter å ha vært rusfrie mens de var innsatt. Det er de første ukene risikoen for overdosedødsfall er høyest.
Ravndal og medforfatter EJ Amundsen så også på hvem som er mest utsatt for å dø av overdose. I materialet fant de tegn til at lengre tid i fengsel gjorde stoffmisbrukerne mer utsatt for død – og at de med alkoholproblemer i tillegg også var i risikogruppen.
Motsatt var det en klar tendens til at jo lengre rusmisbrukerne hadde vært i behandling, desto færre overdosedødsfall. – Det var få andre kjennetegn på hvilke rusmisbrukere som hadde høy risiko for å dø av overdose, men utvalget er lite, så det er vanskelig å konkludere, sier Ravndal.
Kan forhindre
Av de 276 i studien var 36 døde etter åtte år. 24 av disse gjaldt overdosedødsfall, hvorav seks personer døde de første fire ukene etter utskriving fra institusjon. Samtlige av dem var dropouts.
– Er det realistisk å tro at man kan forhindre overdosedødsfall hos dem som avbryter rehabilitering?

– Ja, jeg tror vi kan redde noen. Et forsøksprosjekt i England, hvor det satses på bedre oppfølging etter utskrivelse fra rehabilitering, har vist gode resultater. Men mange stoffmisbrukere har en destruktiv livsstil, og de som vil gå til grunne, går til grunne, bemerker Ravndal.
Stabil dødelighet
Dødeligheten totalt sett for alle som var inkludert i studien var på 2,1 prosent per år. Ifølge Ravndal har dødeligheten vært relativt stabil de siste tyve årene.
– Går det bedre med rusmisbrukere som rehabiliteres ved metadon?
– Norske tall peker i retning av at overdosedødeligheten er omtrent , mindre under behandling og høyere etter metadonbehandling enn for tilsvarende gruppe uten metadon.
– Betyr det at metadon er bedre behandling?
– Nei, det er vanskelig å si. Mange stoffmisbrukere vil også ha et liv uten bruk av substitusjonsbehandling og ønsker ikke å bruke metadon eller subutex, svarer Edle Ravndal. 

Powered by Labrador CMS