Søtt er farlig for gravide

Gravide som har et høyt inntak av sukker i løpet av svangerskapet, har tre til firedoblet risiko for å få svangerskapsforgiftning. Én av ti gravide i en norsk studie hadde et farlig høyt sukkerinntak, først og fremst ved at de drakk mye brus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Høyt sukkerinntak var i denne studien en selvstendig risikofaktor, uavhengig av blant annet overvekt. Ingen av de gravide som deltok i studien, hadde diabetes. - Hos de med høyest sukkerinntak så vi at risikoen for preeklampsi var tre- til firedoblet. I den samme gruppen var det også økt risiko for tidlig preeklampsi, en alvorlig komplikasjon, sier overlege Torun Clausen ved fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus til Dagens Medisin. - Hvilke kliniske konsekvenser bør disse funnene få? - Det er nok viktig å oppfordre gravide til ikke å innta mye sukker under svangerskapet. Ingen bør for eksempel drikke én liter brus om dagen, sier Torun Clausen. To tusen svangerskapsforgiftes
Hvert år får omkring 2000 gravide svangerskapsforgiftning. Preeklampsi er en viktig årsak til dødsfall hos gravide. Den eneste effektive behandlingen er å avslutte svangerskapet, og ikke sjelden fødes barnet prematurt. Undersøkelsen baserer seg på kostholdet hos 3300 gravide som fødte på Aker sykehus i pieroden 1995-1997. Én av ti gravide hadde et meget høyt inntak av sukker (over 100 gram/daglig) - særlig som følge av brusdrikking. Disse kvinnene hadde flerdoblet risiko for å få alvorlig svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Høye fettstoffer
Det ble funnet en sammenheng mellom høyt inntak av sukker og høye triglyserider, fettstoffer, i blodet. Ikke-fastende blodprøver ble tatt av 2190 gravide kvinner i 18. svangerskapsuke. De kvinnene som hadde de høyeste nivåene av triglyserider, hadde fem ganger økt risiko for å utvikle alvorlig, tidlig innsettende preeklampsi. Studien har også sett på om hvorvidt enkelte stoffer, som produseres i morkaken og som kan gå over i mors blod, er endret tidlig i svangerskapet hos kvinner som senere utvikler preeklampsi. Firedoblet risiko
Arbeidet viste at kvinner som utvikler preeklampsi har et endret nivå av leptin, PAI-2 og TGF-beta allerede tidlig i svangerskapet. Endringene er ikke er så uttalte at disse alene kan brukes som prediktive tester. Høyt sukkerinntak var i denne studien en selvstendig risikofaktor, uavhengig av blant annet overvekt. Ingen av de gravide som deltok i studien, hadde diabetes. Én liter brus er for mye
- Hos dem med høyest sukkerinntak så vi at risikoen for preeklampsi var tre- til firedoblet. I den samme gruppen var det også økt risiko for tidlig preeklampsi, en alvorlig komplikasjon, sier Torun Clausen til Dagens Medisin. - Hvilke kliniske konsekvenser bør disse funnene få? - Det er nok viktig å oppfordre gravide til ikke å innta mye sukker under svangerskapet. Ingen bør for eksempel drikke én liter brus om dagen, sier Torun Clausen. Resultatene er basert på Clausens doktorarbeid. Hun disputerer 26. september.
Opphav:
DM-fakta om svangerskapforgiftning (preeklampsi) - Preeklampsi utvikles i 5-10 prosent av alle svangerskap, oftest hos førstegangsgravide. - Svangerskapsforgiftning kjennetegnes ved høyt blodtrykk, proteiner i urinen og eventuelt ødem/hevelser. - Ved alvorlige former for preeklampsi kan lever, nyrer og lunger hos den gravide svikte. - Det kan oppstå infarkter og skader i morkaken slik at næringstilførselen til fosteret svekkes. - Ulike tilstander hos mor, som diabetes, overvekt og høye nivåer av fettstoffer i blodet, øker risikoen for å få preeklampsi. - Et norsk doktorarbeid har funnet holdepunkter for ulik forbrenning av fett og sukker hos kvinner med preeklampsi, sammenlignet med friske gravide. Kilde: Torun Clausen og pressemelding på doktorarbeidet til Terese Folgerø

Dagens Medisin på nett

Lisbeth Nilsen

Powered by Labrador CMS